Koronavírus mení sledovanosť televízie: Marec bol historicky najsledovanejším mesiacom

BRATISLAVA, 14.4.2020 - Pandémia Koronavírusu a prijímané opatrenia zo strany vlády na Slovensku spôsobili prudký nárast sledovanosti televízneho vysielania. Marec bol mesiacom s najvyššou sledovanosťou v histórii merania televízie (od roku 2004). Predbehol dokonca aj tradične najsledovanejší december.

Televíziu denne počas mesiaca marec sledovalo v priemere viac ako 1  milión divákov, pričom sledovanosť narastala priebežne s prijímanými opatreniami zo strany Vlády SR.  Najväčší rozdiel oproti roku 2019 zaznamenali merania medzi 16. a 29. marcom, kedy Slováci sledovali televíziu viac ako 5 hodín denne. „Vysoký nárast sledovanosti registrujeme najmä u detských divákov. V druhej polovici marca stúpla sledovanosť detských kanálov v porovnaní s rokom 2019 až dvojnásobne, a to rovnako v dopoludňajších hodinách aj podvečer,“ povedal Andrej Vallo, country leader  Media Division spoločnosti Kantar Slovakia. .

Výrazne stúpla sledovanosť spravodajstva

Aktuálna situácia ohľadom šírenia epidémie koronavírusu sa prejavila aj na druhu relácií, ktoré Slováci v poslednom období sledovali najviac. „V uplynulých štyroch týždňoch sa priemerná týždenná sledovanosť spravodajských relácií v minútach v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku zdvojnásobila,“ vysvetlil Vladimír Fatika, executive director spoločnosti PMT.
Do meraní boli zahrnuté aj Veľkonočné sviatky, kedy aj napriek peknému počasiu, diváci televíziu sledovali o hodinu viac ako minulý rok.

Podobný nárast sledovanosti pozorujeme aj v iných krajinách

Prudký nárast sledovanosti v Číne sa zhoduje s prijatými opatreniami zákazu vychádzania a sviatkami čínskeho nového roku a postupne s uvoľňovaním obmedzení sa vracia na úroveň ako v roku 2019. Rovnako aj vo väčšine krajín Európy pozorujeme, že s pribúdajúcimi opatreniami sa sledovanosť televízneho vysielania zvyšuje.

Nárast na Slovensku, v Španielsku a Turecku dosahuje až 100 minút denne, kým hlavne v Nórsku a Dánsku sa sledovanosť v prvých dňoch po prijatí opatrení zmenila len minimálne.

Spoločnosť Kantar je svetovým lídrom v oblasti marketingových dát a poradenstva. Na Slovensku má svoje zastúpenie prieskum trhu, meranie sledovanosti televízií ako aj monitoring výdavkov do reklamy. Kantar poskytuje klientom najkomplexnejšie a najpresnejšie informácie o spotrebe médií, ich výkone a hodnote.

Kontaktné info: Kantar Slovakia s.r.o., +421 (0)2 323 66 222, informacie(at)kantar.com, www.kantar.sk